Kaneelbollen, mijn Zweedse zoete zonde

4 oktober is in Zweden uitgeroepen tot kaneelbollen dag (kanelbullar in het Zweeds). Eerlijk? Voor mij persoonlijk mag het elke dag kaneelbollen dag zijn. Stiekem heb ik ze het liefst als ze nog een beetje warm zijn… Hou jij ook van dit Zweedse gebakje? Probeer ze zeker eens zelf te maken!

 

De lichte vorm van verslaving ontstond toen we zo’n 6 jaar geleden voor het eerst in Zweden waren. De zachte gebakjes zijn sindsdien niet meer uit m’n leven te bannen. Die textuur, die geur, die smaak, … Het perfect voorbeeld van #swedeness voor mij.

 

Het gaat om de smaak

Zelf de échte Zweedse kaneelbol maken stond al lang op m’n verlanglijstje. Ik ben geen keukenprinses, maar nu we in het land van de kanelbullar wonen, vond ik dat het tijd werd voor een experiment. Ik volgde het recept van Katrien, een Vlaamse die al enige tijd in Zweden woont (check zeker haar blog Touch of Sweden!). Kaneelbroodjes zijn niet enkel lekker, ze zien er ook steeds zo leuk uit. Om ze de juiste vorm te geven bekeek ik voor alle zekerheid een filmpje van SVT, de Zweedse nationale zender. Ik weet dat het om de smaak gaat, maar het oog wil ook wat, toch? En ‘ved du hvad’? Het neemt wel wat tijd in beslag (het deeg moet natuurlijk voldoende rijzen), maar eigenlijk was het helemaal niet moeilijk.

“Kaneelbollen zijn niet enkel lekker, ze zien er ook zo leuk uit”

Koken met kids

M’n angst om eraan te beginnen (don’t screw up the holy kaneelbol) was dus ongegrond. Ook de kinderen vonden het geweldig! Terwijl het deeg aan het rijzen was, maakten we de kaneelpasta. Elias rolde het deeg op professionele manier uit en Stina smeerde de pasta erop. De vellen in twee plooien en er lange stroken van snijden. Die stroken rol je dan 2 keer rond je hand en het laatste stukje leg je er dwars over en maak je onderin vast. Misschien niet helemaal de juiste manier, maar ik zie het als een vrije interpretatie. Ze zagen er misschien niet allemaal perfect uit, maar we hebben ons geamuseerd. En ik ben er nog steeds trots op. Het hoeft namelijk niet allemaal perfect te zijn. Niet te veel en niet te weinig. Of zoals de Zweden het noemen, lagom.

 

Oh, en die geur als je de oven na een 6-tal minuutjes opentrekt is gewoon hemels. Zoals ik al zei heb ik ze het liefst als ze nog een klein beetje warm zijn. Zijn er kaneelbroodjes over? Dan kan je ze gewoon invriezen. Perfect als je familie of vrienden op bezoek krijgt. Kan je ze trakteren op een echte Zweedse fika. Smakelijk!!

 

ps: voor we naar Zweden verhuisden, woonden we in het Limburgse Hasselt. Hou je van kaneelbollen en ben je in de buurt? Dan is een bezoekje aan Peas een must. Bij Els & Davy kan je terecht voor de allerbeste vegan desserts. En ja, ze hebben ook cinnamon rolls. Je kan kiezen voor de original, of experimenteren met de verschillende toppings. Ga je langs, doe ze zeker veel groetjes uit Zweden van Sara 😉

Posts created 39

4 gedachten over “Kaneelbollen, mijn Zweedse zoete zonde

  1. Ok, niet-keukenprinses, ik geef je het voordeel van de twijfel, maar ik ga ze toch eens zélf moeten komen proeven, daar in Zweden bij jullie. Om héél zeker te zijn of ze lekker zijn hè 😉 Als zoethoudertje tot het zo ver is, zal ik dan maar noodgedwongen nog een keer bij Peas passeren. 😉 Liefs vanuit het zoete Limburgse Hasselt!

  2. Fijn te lezen dat het jullie zo goed gaat daar in Zweden. Hoor soms van jullie via je mama, waar ik soms mee ga wandelen of joggen. Zal zeker eens langsgaan bij Peas en zal zeker de groetjes van jou niet vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven