Lagom: een leven in balans

Ik geef het toe… Het klinkt als de zoveelste trend die je moet volgen om het ware geluk te vinden. Na het Deense ‘hygge’, waren we klaar voor het Zweedse ‘lagom’ stond te lezen in alle kranten. Is het een levensstijl of een marketingstunt? En word je er écht gelukkig van? Na een paar maanden als Vlaming in Zweden begin ik te begrijpen waar het om draait. ‘Lagom’ mag je best een persoonlijke toets geven.

 

Toen ik mijn beste vriendin vertelde dat we van België naar Zweden zouden verhuizen (emigreren klinkt zo definitief), kreeg ik van haar het boekje ‘Lagom, de Zweedse kunst van een leven in balans’ cadeau. Ik vond het op z’n zachtst gezegd boeiend. Is het enkel een trend? Of kan deze levensstijl echt je leven veranderen? Ik besloot het positief te bekijken en de inhoud van het boek te toetsen aan de Zweedse levensstijl. Ik was nu tenslotte echt in Zweden, toch?

 

 

Hartverwarmend

Terwijl we op zoek zijn naar een mooi Zweeds huisje in de natuur, huren we een gezellig appartement aan de rand van de stad. Toen we hier de eerste dag aankwamen, werden we meteen op z’n Zweeds ontvangen. Eén van de buurvrouwen had koffie gezet (de échte variant in een thermos) en taart gebakken met bessen die ze in het bos had geplukt. Een meer typisch Zweedse manier om je welkom te heten bestaat niet. Voor ons was het wat overweldigend, maar tegelijkertijd zo hartverwarmend. Toen ik zei dat ze niet zoveel moeite hadden moeten doen, antwoordde de buurman dat het ‘lagom’ was. Voor hem betekent het ‘niet te veel en niet te weinig’. En meteen voegde hij eraan toe dat hij het niet kon vertalen in het Engels. Het was een typisch Zweeds dingetje.

“Lagom: niet te veel en niet te weinig”

Natuur(lijk)

De Zweden houden van de natuur. En als die dan ook lekkere bessen voortbrengt is het helemaal feest. De taart bakken bleek dus ‘lagom’ voor de buren. Als de appels in de tuin in grote getale van de boom vielen, heb ik er lagom-gewijs appelcake van gemaakt. Wat ik intussen heb geleerd is dat je deze manier van leven gerust persoonlijk mag invullen. Er is dus geen lijstje waar je je halsstarrig aan moet houden wil je lagom leven. Je vindt het gewoon terug in de alledaagse dingen.

 

 

Gezond eten

Zoals eten bijvoorbeeld. Voor een vegetariër die van eten houdt, is Zweden het paradijs. Overal kan je een lekkere vegetarische of zelfs veganistische variant vinden, ook in het kleinste eethuisje of het buurtwinkeltje. Eigenlijk klinkt het ook logisch, hé, voor een volk dat zoveel respect heeft voor de natuur?

Ik merkte het ook meteen in de school van de kinderen. Elke dag een gratis warme maaltijd, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Ook elke dag een volwaardig vegetarisch alternatief trouwens. Zelfs in de fritids (een soort opvang. Ja, de schooldag van mijn dochter eindigt al om 13 uur!) krijgen ze een gezond mellanmål.

Lagom eten is niet enkel gezond eten, maar vooral ook samen eten, lekker picknicken in de natuur als het even kan en genieten van koffie met een heerlijke gebakje (lang leve fika!). Yep, de Zweden zijn ook zoetebekken! Maar dat compenseren ze ruimschoots door zo vaak mogelijk te gaan sporten. Perfect in balans dus.

“Het paradijs voor vegetariërs en veganisten”

Op tijd naar huis

Het draait dus allemaal om evenwicht. Die balans weten ze hier wonderwel te vinden als het gaat om werk en privé. Eigenlijk is het simpel: je werk is gedaan als het gedaan is. Er is dus niemand die je vreemd bekijkt als je wat vroeger naar huis gaat. Vertrouwen, daar gaat het om. De Zweden doen het trouwens absoluut niet slecht op economisch vlak. Geen beter bewijs dat deze manier van werken, nu ja, werkt. En dan hebben we het nog niet gehad over het recht op 480 dagen ouderschapsverlof. Need I say more?

 

Ga voor duurzaam

Als je ooit in Zweden bent geweest, heb je vast en zeker eens een bordje met ‘Loppis’ gezien. Je kan het best vergelijken met een rommelmarkt die je op pleinen in steden vindt, maar evengoed in een kleine schuur bij iemand thuis. Kies voor duurzame meubels of kleren die lekker lang meegaan. Past het niet meer, dan kan je er vast iemand anders gelukkig mee maken. Dat is het idee achter de loppis en past perfect in het plaatje van de lagom levensstijl. Inclusief fika!

 

 

 

Het ware geluk?

Of je gelukkig wordt van lagom leven weet ik niet. Ik kan alleen zeggen dat de levensstijl een mooi recept lijkt om het drukke bestaan te verzachten. Minder stress, meer tijd voor je gezin en beter zorgen voor de natuur klinkt in ieder geval als muziek in mijn oren. Ik doe vanaf nu m’n best om m’n leven meer in balans te krijgen. Net genoeg wordt daarbij m’n motto. Doen jullie mee?

Posts created 39

2 gedachten over “Lagom: een leven in balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven