zero waste tip #1: een wasbare koffiefilter

Al gehoord van Fika? Een momentje van pauze, een goede babbel, koffie en een zoet gebakje erbij. Hemels! De gemiddelde Zweed is een koffie addict en drinkt ‘m liefst gewoon, uit een ouderwetse machine met filter. Toegegeven, in wat hippere aangelegenheden in de stad kan je natuurlijk ook een latte, cappuccino of dubbele espresso krijgen. Ga je echter wat meer pa landet, naar de typisch Zweedse dingetjes, dan staat er vaak een thermos klaar waar je zelf uit mag tappen. En meestal ook nog een tweede keer 😉

 

Filterkoffie love

Sinds onze bezoekjes aan Zweden, ben ik de gewone koffie opnieuw gaan appreciëren. Op m’n verlanglijstje prijkt sinds kort een Moccamaster, dé machine voor de liefhebber van filterkoffie. Van Nederlandse makelij, maar in België vreemd genoeg (nog) niet zo populair als in de Zweedse huishoudens. Voorlopig nog geen Moccamaster in het onze, maar wél opniew meer appreciatie voor de gewone filterkoffie.

 

Ik ga voor wasbaar

M’n nieuwste aankoop -waar ik overigens super tevreden van ben- is een wasbare koffiefilter. Wasbaar? Ja, we proberen ons afval hier tot een minimum te beperken en schakelen zoveel mogelijk over op wasbare of herbruikbare alternatieven. Ik was overigens meteen fan. Na gebruik schud je de koffiedrab eruit en spoel je de filter even schoon onder de kraan. Na een nachtje drogen kan je ‘m de volgende ochtend gewoon opnieuw gebruiken. Eén keer per week was ik ‘m mee met de handdoeken. Véél beter voor het milieu -ah ja, geen afval meer-, maar ook voor je financiën. En je zit nooit zonder filters. Voorlopig heb ik er eentje, maar één of twee extra zou wel makkelijk zijn 😉

ps: ik vond deze van Gröna Gläntan in de Zweedse eco webshop rekoshoppen.

 

What else?

Filterkoffie is lekker, maar ik moet eerlijk toegeven: ik ben ook Nespresso fan. En neen, de heer Clooney heeft er niets mee te maken. Wel het feit dat je per kopje je smaak en sterkte kan kiezen. Die capsules zijn niet alleen heel erg duur, maar je hebt ook immens veel afval. In de lokale supermarkt vond ik echter deze composteerbare variant van Caffesso. Niet helemaal zero waste, maar goed genoeg voor die guilty pleasure zo nu en dan 😉

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven