Zin in een gezonde pannenkoek?

Pannenkoeken, ik heb er altijd een zwak voor gehad. Het doet me denken aan gezellige winternamiddagen, liefst nog met een kop warme chocolademelk erbij. Op en top #swedeness. Het enige probleem… erg voedzaam en gezond zijn ze niet. Zeker niet als je er nog een dikke laag suiker op strooit of choco op smeert. Maar wist je dat je heel makkelijk pannenkoeken kan maken van havermout? Een stuk voedzamer en het geeft je kinderen de nodige energie.

 

Koken met kinderen

Havermout is iets wat ik altijd in huis heb. Makkelijk voor een snel en lekker ontbijtje, maar je kan er ook héérlijke koekjes mee bakken. Of pannenkoeken dus 😉 De kinderen hebben hier vroeg gedaan met school (Stina al om 13 uur, Elias een uurtje later) en hebben vaak zin in iets lekker als ze thuiskomen. Als ik ze laat doen snellen ze naar de koekenkast, maar zo’n havermout pannenkoek is minstens even lekker en zit bovendien vol energie. Kunnen ze gemakkelijk de rest van de namiddag op overleven. Bovendien vinden de kinderen het leuk om mee te helpen. Dubbele winst!

Deze keer heb ik ze gemaakt met appel, maar je kan de appel ook vervangen door banaan. Experimenteer gerust!

 

Recept met havermout

Normaal gezien volg ik nauwgezet de recepten… Had ik al gezegd dat ik geen keukenprinses ben? De juiste verhoudingen zijn voor mij dus cruciaal! Behalve bij deze pannenkoeken, oef 😉 Hier kijk ik vooral naar wat ik in huis heb, hoeveel ik er wil bakken en hoe ‘stevig’ ze mogen zijn.

 

 

Wat heb je nodig?

 

havermout (ongeveer 75 gram)

appel of banaan (2)

ei (1)

melk of een vervangende drank (haverdrank, amandeldrank, …: wat je in huis hebt)

eventueel wat kaneel (naar wens)

bakpoeder (1 theelepel)

een beetje kokosolie om ze in te bakken

 

Wat moet je doen?

 

Heb je een keukenmachine -you lucky bastard!- dan kan je de havermout hierin fijn malen en de rest van de ingrediënten toevoegen tot je een glad mengsel hebt. Ik doe het in zo’n potje wat ik bij de staafmixer kocht. Minder fancy, but it does the trick. Eigenlijk maak je gewoon een soort meel van je havermout. Kies je voor banaan, dan voeg je ‘m in kleine stukken toe en maal je ‘m mee fijn. Ga je voor appel, dan stoof je de stukjes best even op voorhand en voeg je ze nadien toe.

Echt heel simpel, hoor. Het ei loskloppen en aan het mengsel toevoegen. Als je het lekker vindt geeft een theelepel of twee kaneel die extra touch. Meestal voeg ik ook een theelepel bakpoeder toe. Ik ben het ook al eens vergeten (of had geen in huis) en ook dan lukte het prima ;-). Tot slot is het tijd om het mengsel wat gladder te maken. Dat kan met gewone melk, maar ik kies regelmatig voor een plantaardig alternatief zoals amandelmelk bijvoorbeeld. Experimenteer gerust! Hoeveel je erbij doet, is afhankelijk van hoe lopend je het mengsel wilt. Ik hou wel van kleine, wat dikkere pannenkoekjes. Ideaal als snack!

 

In de zomer heerlijk met wat verse vruchten erop, maar af en toe mag het ook met een beetje suiker 😉

Laat het smaken!

Posts created 39

2 gedachten over “Zin in een gezonde pannenkoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven