Zero waste tip #2: met je katoenen broodzak naar de bakker

Eten jullie ook zoveel brood thuis? Wij zijn er alle vier dol op! Soms bakken we zelf, maar we gaan ook regelmatig naar de plaatselijke bakker. Maar… een brood per dag betekent ook een broodzak per dag. Helaas! Veel bakkers zweren trouwens bij plastic omdat het je brood langer vers zou houden. Reken maar eens uit hoeveel afval je zo creëert per jaar!

 

Intussen kiezen sommige bakkers bewust voor papieren varianten. Een stuk beter, dat geef ik toe, maar afval blijft afval. Eén broodzak per dag betekent maar liefst 365 per jaar! Probeer je je die stapel maar eens voor te stellen. Zou het niet heerlijk zijn om die berg te zien verdwijnen?

 

Een wasbare broodzak

Hoe dan? Simpel, door te kiezen voor een katoenen broodzak. Een tijdje geleden kocht ik er twee van BoWeevil, gemaakt van organisch katoen. Oorspronkelijk om zelfgebakken brood in te bewaren, maar sinds kort neem ik ze ook gewoon mee naar de bakker. Onze favoriete bakkerij hier in Växjö heeft niet enkel het lekkerste brood, maar is bovendien erg met het milieu bezig. Papieren broodzakken en papieren tasjes om alles in te steken zijn een prima alternatief voor plastic. Maar als ik aankom met m’n katoenen broodzakken en herbruikbaar tasje, zie ik een extra grote glimlach op het gezicht van de verkoopster. Instant geluksgevoel. Check!

 

Getest en goedgekeurd

Nu komt de grote vraag of je brood ook even lang vers blijft. En of het praktisch is 😉 Op de eerste vraag kan ik alvast volmondig JA antwoorden. Ik ben sowieso geen fan van plastic zakjes. Hierin verdwijnt alle crunchiness van je brood en hou je enkel slappe sneetjes over. In de katoenen zak blijft de korst heerlijk knapperig.

Tip: je brood in zo’n geheel kopen en thuis pas snijden wat je nodig hebt helpt natuurlijk ook om het langer vers te houden. Inn Zweden is dat trouwens de gewoonte. Hier heeft me nog niemand gevraagd of ik m’n brood gesneden wou 😉

De katoenen zakken zijn ook erg handig in gebruik. En neen, je hoeft ze écht niet elke keer te wassen. Gewoon even de broodkruimels eruit schudden en ze zijn weer klaar voor gebruik. Ik was ze tussendoor mee met de andere was op 30°. Ze zijn nooit echt vuil en heel snel droog. Praktisch? Check!

“In plastic zakjes verdwijnt trouwens alle crunchiness van je brood”

Planning

Dan rest me nog één werkpuntje: planning! Je moet er namelijk ‘s morgens aan denken dat je later op de dag misschien brood wil gaan kopen. En die ochtendrush met kinderen kan zo chaotisch zijn 😉 Ik heb dus al enkele keren bij de bakker gestaan zonder m’n katoenen zakken… Dan stak ik de broden weleens zo in m’n tasje om ze dan thuis in de wasbare zakken te stoppen. Ik geef toe dat twee extra herbruikbare zakken best handig zou zijn. Kan je ze in je fietstas of auto leggen terwijl je de andere in gebruik hebt. Ik zet ze alvast op m’n kerstlijstje. Wie doet mee?

 

Tip: de broodzakken van BoWeevil kocht ik bij Blabloom. In Zweden kan je een katoenen broodzak -of brödpåse in het Zweeds- vinden bij o.a. Rekoshoppen.

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven