Lucia brengt licht in het donker

13 december is voor de Zweden een heel speciale dag. Ze vieren Lucia, of het feest van het licht. In alle Zweedse steden en dorpen zie je vandaag optochten of vieringen met jongens en meisjes in witte gewaden die letterlijk licht brengen in de donkere dagen. Bij de kinderen op school vierden ze Lucia een dagje eerder. We waren getuige van een mooi optreden waarin alle kinderen van de school, groot en klein, samen hartverwarmende liedjes zongen. Een perfect staaltje #swedeness.

 

Wie is Lucia?

Over de oorsprong van Lucia bestaat heel wat twijfel en onduidelijkheid. De dag zou genoemd zijn naar de heilige Lucia van Syracuse in Italië, wiens ogen werden uitgestoken maar op wonderlijke wijze toch nog kon zien. In de Juliaanse kalender kwam 13 december, de naamdag van Lucia, trouwens overeen met de kortste dag van het jaar. Maar zoals vaak lijkt de oorsprong minder belangrijk te zijn dan de traditie. En dus trekken alle Zweedse kinderen op 13 december een wit gewaad aan, zetten een kroon met lampjes op hun hoofd en vieren gezellig het feest van het licht. Vandaag de dag betekent Lucia ook de start van de kerstperiode en zie je naast witte gewaden ook kindjes in kerstpakken -de zogenaamde tomtedräkt – of verkleed als pepparkaksgubbar.

 

Första Lucia i Sverige

Het zou voor de kinderen alvast een hele belevenis worden. Hun allereerste Lucia in Zweden! Vooral Stina was erg enthousiast en liep al weken hele dagen Zweedse liedjes te zingen. Verbazingwekkend hoe ze dat allemaal uit het hoofd kan leren. Lang leve de Youtube versies mét tekst trouwens! Zo kon ik stiekem ook een beetje volgen 😉

“Het was gewoon mooi en gezellig, zoals wel meer in Zweden”

De school koos voor een optreden vroeg in de ochtend, zodat ook de (groot)ouders konden meegenieten voor ze naar het werk trokken. Het was pikkedonker en ijzig stil in de voor de gelegenheid aangeklede sporthal. Klokslag 8 uur begon het gezang van de kinderen steeds luider te klinken en kwamen ze allemaal even mooi uitgedost de sporthal binnen. Kippenvel, echt waar! De kindjes van de F-klas (het voorbereidend klasje voor het eerste leerjaar) en enkele meisjes uit het zesde leerjaar waren Lucia en droegen een mooie kaarsenkroon op hun hoofd (de echte kaarsen worden tegenwoordig vervangen door de variant op batterijen. Safety first right?). De rest hield een lichtje in de hand. De ietwat koele hal vulde zich met licht en warmte. Ondanks de oorsprong, had het voor mij persoonlijk absoluut niets christelijks. Het was gewoon…. mooi en gezellig. Zoals wel meer in Zweden 😉

 

Zingen in het Zweeds

De kinderen zongen een half uur lang het ene liedje na het andere. Van Sankta Lucia, over Bjällerklang -de Zweedse versie van Jingle Bells- naar Julen är här. Tänd ett ljus, Stina’s favoriete liedje, geeft aan waar het om draait: “det är mörkt nu, men det blir ljusare igen” zingen ze, wat zoveel betekent als “het is donker nu, maar het wordt snel weer licht”. Åsa, Stina’s juf én muzieklerares had er haar hart en ziel ingestoken. Ze werd dan ook getrakteerd op een welverdiend en luid applaus.

Zoals wel vaker in Zweden gaat een traditie hand in hand met lekker gebak. Voor of na het optreden kon je smullen van saffransbullar en pepparkakor. Héérlijk! En zo steunde je meteen de klasreis van de kinderen van het zesde leerjaar. Dit was onze eerste Lucia in Zweden. En dankzij deze traditie voelen we ons alweer een stukje meer geïntegreerd 😉

 

Meer weten over Lucia?

Check zeker de het filmpje Lucia for Dummies!

Zin in Zweedse kinderliedjes, met onder meer Sankta Lucia? Klikkerdeklik!

 

ps: mijn oprechte verontschuldigingen voor de donkere foto’s en filmpjes… Alles voor de sfeer, nietwaar?

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven