Geef tweedehands een kans

Ben je op zoek naar een leuk bijzettafeltje of wil je de laatste nieuwe trend volgen en een mooi rek kopen om al je planten op te zetten? Dan is de kans groot dat je hiervoor naar een bekende Zweedse meubelzaak trekt… Niets mis mee natuurlijk, maar erg duurzaam is dat koopgedrag natuurlijk niet. Heb je al eens gedacht aan tweedehands? Neen, je moet niet meteen je neus optrekken terwijl je denkt aan de wat oubollige dingen die bij je oma op zolder stonden. Geef tweedehands een kans, hiervoor pleit ik graag in deze blog.

Materialistisch van aard

Ik ga compleet eerlijk zijn met jullie: ik ben van nature nogal euh, materialistisch ingesteld. En neen, daar ben ik niet trots op. Ik steek het op de aard van het beestje, maar doe m’n best om te consuminderen. Want hej, dat blijkt zelfs een trend te zijn! Ik vergelijk nieuwe spullen kopen graag met chocolade: het maakt je gelukkig… voor even! En dan wil je nog een stukje. Ik heb vooral een zwak voor interieurspulletjes, toffe boeken (ja, zo’n bibliotheek vol. Gezellig, toch?) en dingen waarvan ik denk dat ze het leven makkelijker maken (en dat meestal niet doen).

Een stoffige groene zetel

De verhuis naar ons huurhuis dwong me om te gaan met een beperkt budget. De oplossing: een combinatie van tweedehands, nieuw én dingen die de huisbazin liet staan. Na een diepe zucht (een héél diepe, zeker na het zien van de stoffige groene zetel die in de living zou blijven staan), besloot ik het als een uitdaging te zien in plaats van een opdracht. Kleurrijk en ietwat stoffig blijkt trouwens helemaal in. Thumbs up voor de groene zetel! Ik gaf mezelf een budget, een excel sheet en tijd.

Kleurrijk en stoffig blijkt helemaal in

Lang leve loppis!

Ik ben het beperkte budget nog steeds dankbaar. Spullen geven stress. Keuzestress: heb ik wel het juiste gekocht? Om nog maar te zwijgen van schoonmaakstress, want al die spullen moeten ook gepoetst worden. Ik besloot m’n duurzame ik te laten spreken: enkel kopen wat we echt nodig hadden en indien mogelijk tweedehands.

Ik zei al eerder dat de Zweden een duurzaam volkje zijn, dus erg moeilijk bleek het gelukkig niet. Denken aan het milieu, biologisch eten, chemische troep vermijden, het is hier niet iets van de happy few maar voor iedereen toegankelijk. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid dat me nu wel erg goed uitkwam: loppis, oftewel rommelmarkt of brocante. In de zomer zie je langs de kant van de weg regelmatig bordjes staan die je naar een gezellige schuur leiden vol leuke oude spulletjes. Duurzaam, budgetvriendelijk én jättemysigt (of gezellig). Snuisteren maar! En de namiddag afsluiten met een kop koffie en een zoete lekkernij (ah ja, de heilige fika!). In de winter is het aanbod kleiner, maar het is zeker niet minder leuk.

Snuisteren maar! Jättemysigt!

De buit? Een ladenkast voor Stina en ook eentje voor Elias, een oude radio die perfect in de keuken zou passen, een legerkist waar vroeger kabels en microfoons in bewaard werden maar nu perfect dienst doet als opslagplaats voor lego, een oude schoolkaart van de regio hier, een perfect werkende retro typemachine, … Ok, die laatste past niet in het rijtje ‘echt nodig’, maar ze was groen en matcht dus perfect met de stoffige zetel. Bovendien weten we allemaal dat af en toe zondigen de enige manier is om iets vol te houden 😉

Tweedehands Ikea?

Gelukkig gaan de Zweden ook met hun tijd mee en vind je tegenwoordig ook voldoende tweedehands online. Met een tasje koffie vanuit je zetel een loppis facebook groep volgen is niet helemaal hetzelfde qua beleving, maar in de winter zeker een waardig alternatief. Ook Blocket.se, de Zweedse tegenhanger van 2dehands.be bleek de moeite waard. En als je helemaal mee bent, moet je marketplace van Facebook zeker geprobeerd hebben. Terwijl je in de gezellige schuren vooral oude schatten op de kop tikt, vind je op de digitale alternatieven ook ‘gewone dingen’. Zweden blijft het land van Ikea, dus best ook veel 2dehands varianten van de allombekende kallax kast of lack tafeltjes te vinden. Absoluut niets mis mee, toch? Jij bent er voor een prikje mee geholpen, de persoon die het verkoopt bespaart een rit naar het containerpark, verdient er een centje mee én de natuur vaart er wel bij. What’s not to like?

Ik ben in ieder geval helemaal overtuigd. Het huis is een leuke mix geworden van oud, tweedehands en nieuw. Zweden zijn bovendien bescheiden en bouwen meestal geen grote huizen. Dat consuminderen gaat dus vanzelf bij gebrek aan plaats 😉 En als je dan al eens iets nieuw (althans voor jou nieuw) wil, snuister eens rond. Er zijn zoveel schatten te ontdekken! Dat kortstondige geluksgevoel zal vanzelf langer duren als je weet dat je iets gekocht hebt met een verhaal.

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven