Het boek dat je niet kan ruiken of voelen

Ken je dat gevoel? Het is koud en donker buiten en je hebt je net in de zetel genesteld met een warm dekentje, een heerlijk kopje thee, de knisperende haard en… een goed boek. Als je me vraagt naar m’n top 5 van geluksmomenten, is dit er vast en zeker eentje. Een boek is niet enkel food for the mind, het is een teken van gezelligheid. En daar hoort ook het geluid bij van een bladzijde die je omslaat, of de geur van -brand new of net heel erg oud- papier. Omdat ik mezelf niet enkel wil wentelen in nostalgie, maar ook mee wil met m’n tijd, heb ik onlangs enkele e-books aangeschaft. Weg sfeer? Tja…

In een hoekje met een boekje

In een ver verleden studeerde ik talen en literatuur. En ook als kind verslond ik het ene boek na het andere… Maar sinds ik mama werd moet ik toegeven dat het lezen op een laag pitje stond en eerder iets was voor in de vakanties. Nu ik weer meer tijd heb, besef ik pas hoe erg ik die rustmomenten gemist heb. Terwijl anderen worstelen met FOMO -of fear of missing out- geniet ik in een hoekje met een boekje.

Waarom geen e-reader?

Maar… Aan Zweedse romans waag ik me nog niet en Nederlandstalige boeken zijn hier natuurlijk niet of amper te vinden. Regelmatig stuurt mijn papa me bij wijze van verrassing wel eens een boek of twee op waarvan hij denkt dat het me zal bevallen. Waarvoor dank, papa, je weet perfect wat ik graag lees. Pakketjes krijgen uit België is héérlijk, maar helaas niet goed voor de portemonnee van diegene die verstuurt… “Waarom schaf je je geen e-reader aan?”, is een vraag die me meermaals werd gesteld. De voordelen zijn eindeloos: je kan gigantisch veel boeken downloaden, het is snel (ja, dat boek wat je al zo lang wil lezen is slechts een druk op de knop van je verwijderd), m’n ecologische ik wil ook graag aan het papier denken dat je spaart én het is financieel een stuk aantrekkelijker.

De voordelen van een e-reader zijn eindeloos

Alle zintuigen prikkelen

Alle zintuigen moeten geprikkeld worden

Je moet natuurlijk de aankoop van je e-reader meetellen. Ik las oneindig veel reviews en heb verschillende keren op het punt gestaan om ‘m te bestellen. Maar… iets hield me telkens tegen. De beleving, wat voor mij net zo belangrijk is als de inhoud van het boek. Zoals ik al eerder zei, het is het totaalpakket wat me rust bezorgt. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden: je ogen dansen over de letters, je vingers raken het papier aan, je voelt hoeveel je al gelezen hebt en wat er nog op je wacht, je geniet van het geluid als je weer een bladzijde omslaat en snuift de geur op van vers papier of misschien zelfs een eeuwenoud boek…  

Het gebrek aan beleving houdt me tegen

Nostalgie alom

Nostalgie is mooi, maar technologie is mooier? Ik kijk digitale televisie (of online) en ben grote fan van spotify. De tijd van VHS banden en CD’s heb ik makkelijk achter me kunnen laten omdat de nieuwe manier van films kijken of muziek luisteren zoveel makkelijker, toegankelijker én goedkoper is. Het gemak primeert dus op de nostalgie. Waarom lukt het me dan niet als het gaat om boeken?

Langs de bib

Klein maar gezellig: de bibliotheek in Ingelstad

Ik probeer, echt waar. Little by little. Stap voor stap. Ik heb sinds kort de gratis Kobo app op m’n smartphone geïnstalleerd. Bij wijze van test. Hiermee kan je boeken lezen die je simpelweg op bol.com aankoopt. Overal waar de app geïnstalleerd staat, kan je verder lezen in je boek. Thuis gebruik ik de iPad, maar als ik ergens moet wachten kan ik ook gewoon verder gaan op m’n telefoon. Praktisch, dat wel, maar helemaal overtuigd ben ik nog niet. Voorlopig combineer ik beide manieren en zet ik die handige e-reader waarvan ik alle positieve reviews heb gelezen op m’n verjaardagslijstje. Maar straks ga ik toch ook even langs de bibliotheek 😉

Posts created 39

5 gedachten over “Het boek dat je niet kan ruiken of voelen

 1. Waarom ze niet combineren? Na al geruime tijd boeken te verslinden op mijn e-reader, kreeg ik onlangs nog eens een echt papieren boek cadeau. En toegegeven, ik heb er van genoten. Zoals je schrijft, ideaal voor in de zetel, het dekentje, het kopje thee …
  Maar voor mijn momentje leesverslaving in bed greep ik toch terug naar mijn e-reader. Zoveel gemakkelijker te hanteren zonder onder de warme dekens uit te komen. Dankzij de ingebouwde verlichting hoeft het licht niet hinderlijk aan te blijven en het scherm is niet schadelijk voor de nachtrust, wat bij een tablet wel het geval is. Hij is bovendien licht en neemt niet veel plaats in zodat je hem makkelijk overal kan meenemen en ja, je hebt gigantisch veel boeken mee in dat kleine pakketje.
  Dus, doen die e-reader, en combineer hem met een papieren boek voor de gezellige momenten. Je verjaardag is niet meer zo ver weg en misschien komt er wat steun uit België?
  Van wie zou je die passie voor lezen toch hebben? 😊

  1. Mah zo lief, mama! Ik laat het voorlopig op m’n lijstje staan 😉 En dikke merci voor die passie! Ik wou dat ik ook wat van die genen had doorgegeven 😉

 2. Hej Sara! Ik ben nieuw op je blog, De Standaard heeft me vandaag op jouw spoor gezet. Ik lees papier én e-reader. Het meest hou ik -uiteraard- van papier maar die Kobo-met-het-lichtje is m’n vriend tussen de lakens. Ik ben nu Nils Holgersson van Selma Lagerlöf aan het lezen, in het Zweeds, op de e-reader. Niet makkelijk, want oud-Zweeds, maar het lukt.
  Ik kom zeker nog vaak terug naar je blog. In de zomer reis ik met 3 vriendinnen uit de Zweedse les (CLT Leuven) naar Zweden, onder andere naar Växjö. Wat moeten we absoluut zien/bezoeken!
  Kramar,
  Annemie

  1. Hej Annemie,

   Hoe leuk zeg! Dat is het enige waar ik spijt van heb, dat ik op voorhand geen Zweedse les heb gevolgd. Vond het zo druk met twee kinderen, maar het had de start hier waarschijnlijk wel makkelijker gemaakt 😉 Ik volg nu hier Zweedse les, maar het niveau tussen de leerlingen is zo verschillend. Niet makkelijk dus!

   Wat je moet zien in Växjö? Wij zijn hier gewoon verliefd geworden op de natuur. In de zomer is dat dus vooral wandelen en in de meertjes zwemmen met de kinderen. Ik kan me voorstellen dat je met vriendinnen misschien wat anders wil doen? Växjö is in ieder geval een levendige stad met voor elk wat wils.
   Winkelen en terrasjes doen is zeker mogelijk, maar wij trekken liever naar de gezellige lantcafe’s of naar een gårdsbutik waar je in de zomer ook gerecht kan voor fika. Wil je graag wat concrete tips mag je me altijd mailen op sara@swedeness.org. Laat me gerust weten waar jullie interesses liggen.

   Veel groetjes,
   Sara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven