De beste kladdkaka van de wereld

Fika? Ja graag! Naast het traditionele kopje koffie hoort er steevast iets zoet bij. Dat ik dol ben op kaneelbollen, dat wisten jullie al. Maar Zweden biedt nog zoveel meer hemelse zoetigheden! Zo bakt de mama van Lukas volgens Stina officieel de beste kladkakka. Ik kan het alleen maar beamen: fika bij Lukas is legendarisch! De geur als de oven opengaat en de nog warme en licht smeuïge kladkakka op tafel verschijnt. Dat wilde ik ook 😉

Världens bästa kladdkakor

In de plaatselijke bibliotheek vond ik het boek getiteld ‘Världens bästa kladdkakor’. Voor minder zou ik niet gaan 😉 Huismoeders Annete en Emma zouden me vast kunnen helpen met mijn missie. Toen ik het boek opensloeg bij het traditionele recept, amper ingrediënten zag en bijna geen uitleg, maakte mijn hart een sprongetje. Al geniet ik van het bakken en experimenteren nu ik meer tijd heb, een echte keukenprinses zal ik nooit worden. Waar ik vrolijk van word, zijn dus recepten waar je enkel dingen voor nodig hebt die je standaard in huis hebt. Eieren, suiker, cacao, bloem en boter. Check! Het oorspronkelijke recept maakt gebruik van gewone suiker in combinatie met vanillesuiker. Ik besloot dit te vervangen door kokosbloesemsuiker. Ik ben niet naïef en ga dus zeker niet beweren dat het gezond is. Suiker blijft suiker: het is zoet en bevat immens veel calorieën. Maar het is een niet-geraffineerde variant die nét iets meer voedingsstoffen bevat. Als we dan toch zondigen, liever zo, toch?

Het recept

Maar goed, het recept. Wat heb je nodig?

De ingrediënten: makkelijk, toch?
 • 2 dl eieren (4 eieren)
 • 3 dl suiker (ik koos dus voor kokosbloesemsuiker)
 • 2 theelepels vanillesuiker (deze liet ik achterwege omdat de kokosbloesemsuiker al wat karamelachtig smaakt)
 • 4 eetlepels cacao
 • 1,5 dl bloem
 • 1 dl gesmolten boter

En nu komt het leuke: eigenlijk meng je gewoon alles door elkaar 😉 Perfect dus om samen met de kids te maken. Je begint met de eieren en de suiker in een kom te doen en zachtjes te mengen. Vervolgens voeg je de cacao, de bloem (en eventueel vanillesuiker) toe en als laatste de gesmolten boter. Rustig roeren tot je een glad mengsel hebt. Ik koos voor een leuke hartjesvorm van silicone (plakt niet, dus geen gedoe om de cake er nadien uit te halen) die ik invette met wat boter en er wat bloem overheen strooide. Daarna gewoon het mengsel erin en 20 minuten in de oven op 180 graden. Echt niet langer! Het mag best nog wat smeuïg zijn binnenin, geloof me. Ik laat me altijd vangen. Na 20 minuten besluit ik er eens in te prikken, ben bang dat het nog té lopend is en laat ‘m nog een minuutje of twee extra zitten. Niet doen dus! Tenzij je houdt van droge cake 😉

Ook lekker in combinatie met frambozen

Smakelijk!

Posts created 39

4 gedachten over “De beste kladdkaka van de wereld

  1. Ik heb nu ecologische tarwebloem gebruikt, maar als je via google zoekt vind je zeker ook recepten met spelt of boekweit. Ik zou het durven proberen! Laat me weten of het gelukt is, hé 😉

 1. Ben dol op kladdkaka en heb een echt gezondere variant bedacht met dadels als zoetmiddel. En de helft vd bloem vervangen door amandelmeel. Heerlijk!

  Ik doe m eigenlijk altijd maar 13 minuten in de oven op 170 graden. Van mij mag ie echt ‘kladdig’ zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven