Zweeds: kinderspel of klus?

“Volwassenen leren minder talen”, kopten de kranten deze week. Middenin het proces om het Zweeds onder de knie te krijgen, trok zo’n titel natuurlijk meteen m’n aandacht. Jammer, denk ik dan, maar ergens begrijp ik het wel. Een nieuwe taal leren vergt veel doorzettingsvermogen en gaat met vallen en opstaan. Als bijna 40-er merk ik dat niet enkel je lichaam minder flexibel is, maar ook je brein meer training nodig heeft!

Grijze massa van bijna 40

Verhuizen naar Zweden was één ding, die nieuwe taal leren een ander. Dat doen we toch gewoon effe, dacht ik. Ik had tenslotte in een ver verleden talen gestudeerd en het Zweeds heeft raakpunten met het Engels en het Nederlands. Moeilijk kon het niet zijn, toch? Al had ik er geen rekening mee gehouden dat die grijze massa daarboven geen twintig meer is.

In een eerdere blogpost schreef ik dat een nieuwe taal leren voor een kind haast vanzelf gaat. Na amper drie maanden in Zweden trok Stina (8) zich prima uit de slag in haar nieuwe taal. Nu, na ongeveer een half jaar, liet de buurman weten dat hij amper kon horen dat ze eigenlijk Nederlandstalig is. Ook Elias (11) doet het prima en verbaasde ons deze week nog met een heuse presentatie in het Zweeds naar aanleiding van zijn utvecklingssamtal (soort ontwikkelingsgesprek, vergelijkbaar met een oudercontact, nvdr). En ik? Ik blijf proberen.

“Ik had er geen rekening mee gehouden dat die grijze massa daarboven geen 20 meer is”

Gratis Zweedse les voor nieuwkomers

In Zweden kan je als nieuwkomer gratis naar de Zweedse les. SFI, of Svenska för invandrare is een prima initiatief, al is het niet voor iedereen ideaal. Ik ken mezelf: ik functioneer moeilijk in grote groepen. Klassen met dertig of meer leerlingen zijn niet aan mij besteed. Ik zou me er een toeschouwer voelen, meer dan een deelnemer en het leren van die nieuwe taal zou veel te passief verlopen. Het doel was dus om een kleinere setting te vinden. De school waar ik nu les volg werkt bewust met kleine groepen. Perfect, dacht ik!

Na 4 maanden is m’n lerares erg tevreden. Ik ben in die tijd 2 niveau’s vooruit gegaan en ben net aan het laatste deel van de cursus begonnen. En toch sta ik nog vaak met m’n mond vol tanden als iemand een gesprek in het Zweeds start. Ik denk dat het een kwestie van durven is: doen in plaats van denken. Stina stelt zich geen vragen en heeft geen schrik om fouten te maken. Op je bek gaan, vallen en weer opstaan, ik zei het al. Nu is het zo dat een kind meestal erg soepel valt en snel weer op de voetjes staat. Als volwassene verloopt het soms wat minder sierlijk… 😉

“Doen in plaats van denken. Op je bek gaan, vallen en weer opstaan”

Zweedse programma’s met ‘undertext’

Bonusfamiljen kijken met undertext

Intussen geniet ik verder van die momenten dat de Zweden tevreden knikken en niet naar het Engels overschakelen. Ik luister naar de Zweedse radio en kijk naar de televisie met de Zweedse ondertitels aan (lang leve teletekst!). Dat laatste is écht een goede oefening. Lezen gaat namelijk een pak vlotter dan luisteren én je krijgt meteen de juiste schrijfwijze mee. Zeker ideaal voor mensen die wat visueler ingesteld zijn wat leren betreft. Het perfect excuus trouwens om naast ‘Nyheter pa lätt svenska’ (speciale nieuwsuitzending in langzaam en begrijpelijk Zweeds), series, flauwe reality reeksen of programma’s als ‘Ensam mamma söker’ te volgen 😉

Via SVT play kan je trouwens heel wat fijne programma’s bekijken. Ondertitels nodig? Gewoon effe op het icoon ‘undertext’ klikken. Ook Canvas biedt vaak Zweedse series aan. Het Nordic Noir genre is helemaal hot na succesreeksen als The Bridge en The Killing.

TIP: Op dit moment kan je ‘The thruth will out’ via VRT NU bekijken en is het uitkijken naar de start van STHLM Requiem op 23 maart, een Zweeds-Belgische productie die eerder al op de Zweedse TV4 te zien was. Neen, ik verklap niets! Behalve dan dat er enkele leuke gastrollen weggelegd zijn voor Vlaamse acteurs als o.a. Axel Daeseleire en Natali Broods.

Ook zin om Zweeds te leren?

Heidi van Take me to Sweden startte deze maand een #30dagenzweedsleren challenge. Ze geeft je ook tips om Zweeds te leren in 3 maanden. Een must-read!

https://www.takemetosweden.be/nl/leer-zweeds-in-30-dagen/
Posts created 39

2 gedachten over “Zweeds: kinderspel of klus?

  1. Een heel fijn programma om Zweeds mee te leren (als je van tuinieren houdt) is Trädgårdstider op SVTPlay 🙂 Ik heb zelf 6 jaar Zweeds gestudeerd in Leuven en genoten van elke aflevering waarvan ik telkens wat meer verstond.

    1. Oh, dank je Anke. Wat een leuke tip. We hebben nu inderdaad een tuin waarin we ons ding kunnen doen, maar geen groene vingers, geen ervaring, maar wél veel goesting. Het lijkt me het perfecte programma! Tack så jättemycket!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven