7 dingen die we van de Zweden kunnen leren

Of het leven hier beter is, vragen ze me wel eens. Het is een feit dat het land van IKEA, de zalige series, de hippe popmuziek, Skype en Spotify en kanelbullar het doorgaans goed doet in gelukslijstjes. Of deze 7 dingen er wat mee te maken hebben? Lees vooral verder 😉

1. Fika

Mijn favoriete fika? Kanelbullar!

Of wat had je gedacht? Bij Fika denken we meteen aan koffie en wat zoets erbij. Klopt grotendeels, maar het gaat niet enkel om het eten en drinken. Bewust pauzeren is net zo belangrijk. Op de werkvloer, maar ook thuis. Hoe vaak drink je snel een kop koffie achter je bureau, thuis terwijl je rekeningen betaalt of misschien wel tijdens het plooien van de was? Probeer eens bewust pauze te nemen. Laat wat je aan het doen bent vallen en geniet van een rustmoment. Dat kan alleen zijn, maar het kan natuurlijk ook net een sociaal gegeven zijn. Door de week met de collega’s en in het weekend met de buurvrouw bijvoorbeeld.

Mijn persoonlijke fika toppers? Zonder twijfel kanelbullar en kladkakka. Zin gekregen? De recepten vind je via de links hierboven 😉

2. Maak het gezellig

Kaarsen, kleine gezellige lampjes, veel kussens of plaids in de zetel en een knisperend haardvuur… Veel gezelliger dan dit wordt het niet, hoor. Misschien denk je bij het woord gezellig meteen aan het Deense hygge, maar ook de Zweden kunnen er wat van. Is het een manier om de lange, donkere winters te overleven? Het zal er vast wat mee te maken hebben. Toch blijft de Zweedse gezelligheid niet beperkt tot dit ene seizoen.

Al gehoord van fredagsmys? Letterlijk vertaald betekent het gezellig op vrijdag. Gezinnen vieren samen dat de werkweek erop zit en het weekend voor de deur staat. Geen fredagsmys zonder eten natuurlijk, al hoeft dat op het einde van de week geen hoogstaande cuisine te zijn. Pizza halen is lagom of goed genoeg op vrijdagavond. Of taco fredag is ook zo’n dingetje 😉 Wij doen alleszins gezellig mee en gaan op vrijdagavond meestal pizza halen in de lokale pizzeria.

Geen fredagsmys zonder eten natuurlijk. Al hoeft dit geen hoogstaande cuisine te zijn.

3. Doe je schoenen uit

No kidding! De Zweden lopen binnen in huis nooit met schoenen rond. Ben je ergens uitgenodigd, dan doe je uiteraard ook je schoenen uit als je binnenkomt. Denk er dus aan en check je sokken een keer extra op gaten om genânte situaties te vermijden 😉 Maar die no shoes policy beperkt zich niet tot de huizen. Ook op de werkvloer en op school kiezen ze vaak voor sokken of pantoffels. Ik moet toegeven dat ik het in het begin best vreemd vond. Zeker toen we voor het eerst de school gingen bezoeken en we meteen terug naar de inkomhal gestuurd werden om onze schoenen uit te doen. Awkward! Maar intussen ben ik het helemaal gewoon en moet ik toegeven dat het niet alleen proper is, maar ook heel gezellig. Yep, ik ben fan! Nu hebben we dus aan onze voordeur ook een hele rij schoenen staan, zoals in de meeste Zweedse huizen.

4. Drink kraantjeswater

Dé beste en meteen ook de makkelijkste zero waste tip: drink kraantjeswater. Dit deden we ook al in België, maar als ik zag hoeveel flessenwater er over de toonbank ging in de supermarkt, behoorden we duidelijk tot een minderheid. Hier in Zweden is het gelukkig héél normaal om water van de kraan te drinken. Gewoon plat water in flessen vinden in de winkel is meestal niet evident. Waarom zou het ook? Ga je ergens iets eten, dan staan er meestal glazen en kraantjeswater klaar. Gratis. Eigenlijk logisch, toch? Dus vanaf nu, enkel kraantjeswater. Geen afval en prima voor je portemonnee.

Tip: wij drinken erg graag bruiswater, of prikwater zoals Stina het graag noemt. Dé oplossing? Een SodaStream. De beste aankoop die we een vijftal jaar geleden deden.

5. Heb respect voor de natuur en geniet ervan

Ah, die Zweedse natuur

#outside is free, zie ik vaak als hashtag bij de mooiste foto’s op instagram. Zo simpel en zo waar! De Zweden houden van de natuur en trekken er dus geregeld op uit. Voor een fietstoertje of jogsessie, maar ook voor een simpele wandeling en als het even kan ook om te eten. Zeg nu zelf, wat is er zaliger dan een picknick of barbecue in het midden van het bos of aan de rand van het meer? Ben je al eens in Zweden geweest, dan is het je vast ook opgevallen dat je écht op de mooiste plekken picknickbankjes en grillplaatsen vindt. Openbaar, voor iedereen toegankelijk en altijd netjes. De Zweden hebben immers respect voor de natuur. Ze genieten van een gezellige picknick of barbecue met vrienden of familie, maar laten de plek steeds achter zoals ze ‘m gevonden hebben. Dat betekent opruimen en je afval achterlaten in de vuilnisbak, of nog beter, meenemen naar huis en sorteren.  

6. Bescheidenheid siert

Zweden zijn erg bescheiden. Je doet hier maar best ‘gewoon’. Opscheppen of honderduit vertellen wat je allemaal kan is hier ‘not done’. Dat merk je in het dagelijks leven, maar misschien nog het meest in een professionele setting. Van hiërarchie is nauwelijks sprake en je spreekt iedereen aan bij de voornaam. Geen juffrouw of meester dus, maar Åsa en Fredrik. Meneer de directeur is er niet. Het is Johan en hij zit gewoon tussen de collega’s.

Dat opscheppen niet in de natuur zit van de Zweden, is het resultaat van de zogenaamde Jantelagen, of de wet van Jante. Die zegt dat je niet beter bent dan iemand anders. Hoewel het geen échte wet is, houdt zo goed als iedere Zweed zich eraan. Ga dus niet liggen vertellen dat je de beste bent. Gewoon is goed genoeg.

Of zoals deze bescheiden Zweed het zegt ‘Don’t think you’re special’. Acteur Alexander Skarsgård legt uit hoe hij worstelde met de Emmy die hij kreeg voor zijn rol in Big Little Lies. Kijk en geniet!

7. Doe het vooral lagom

Lagom is een mooie samenvatting van dit alles. Het is een levensstijl die draait om het vinden van de juiste balans. Niet te veel, niet te weinig. Gewoon genoeg. Die lagom mentaliteit vind je terug in bijna elk aspect van het leven. Consuminder, doe een wandelingetje, zoek het juiste evenwicht wat werk-privé betreft, neem geregeld een (fika) pauze. Ga ook voor simpel en duurzaam wat interieur en kledij betreft. Niet te fancy, basic en vooral praktisch is prima. Wat lagom is, is moeilijk in woorden uit te leggen en toch voelt het heel natuurlijk aan. Alleszins de moeite om te proberen.

Posts created 39

3 gedachten over “7 dingen die we van de Zweden kunnen leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven