Fast food: vegan en klimaatpositief?

Thuis maken we regelmatig een vegetarische hamburger met frietjes. Wil je liever gaan eten in een echte hamburgerkeet? Dan is een vegetarisch -of zelfs vegan- alternatief vinden super simpel in Zweden. Gezond eten en aandacht hebben voor het klimaat is best een ‘big thing’ in Zweden en zelfs de fast food ketens spelen hier lekker op in.

Klimaatpositieve vegan burgers bij Max

Max burgers staat al sinds 1968 garant voor de beste hamburgers van Zweden. Wat mij vooral in positieve zin verbaast, is dat ze zo ongelooflijk mee zijn met hun tijd. Duurzaamheid en gezondheid, 2 dingen die onze aandacht verdienen, staan hoog op hun prioriteitenlijst. Een zaligheid voor de vegetariërs en zelfs veganisten onder ons. Als ik vandaag het menu bekijk, heb ik als niet-vlees eter keuze uit maar liefst 7 hamburger menu’s (waarvan 5 vegan). De 3 varianten op het slaatje met halloumi niet meegerekend 😉

https://www.youtube.com/watch?v=ujCn4X1Rc84
Hoe kan deze hamburger helpen om het klimaat te redden?

Max gaat er bovendien prat op dat al hun burgers klimaatpositief zijn. Klimaatneutraal is niet voldoende, dus gaan ze nog een stapje verder en compenseren nog 10% extra door het aanplanten van nieuwe bomen. Ze meten de ecologische voetafdruk van hun hamburgers, van bij de boer tot aan de tafel in hun restaurant. Op hun website staat die ecologische voetafdruk van elke hamburger vermeld. Je kan dus niet enkel kiezen voor smaak of gezondheid, maar ook voor de burger met de minste uitstoot. Als ik m’n halloumiburger (0,6) vergelijk met de Cheese n’ Bacon Burger (3,1), dan weet ik voldoende!

Kan je een heerlijke hamburger rijmen met gezondheid? Goh, niet helemaal natuurlijk. Toch doet Max er alles aan om een gezonde levensstijl te promoten. Ze verlaagden de hoeveelheid vet, zout en suiker in hun producten en vermijden transvetten, antibiotica, groeihormonen en GMO’s (genetisch gemodificeerde organismen).

En de anderen?

Die moeten mee! Want ook Mc Donalds en Burger King doen hun best voor het milieu en hebben in Zweden een mooi aanbod aan alternatieven als je geen vlees eet. Kijk ik op de Belgische sites, dan vind ik bij Burger King helaas niets en bij Mc Donalds een zeer beperkt aanbod. Ook Quick biedt momenteel slechts één vegetarische hamburger aan.

Maar het allerbeste? Dat blijft nog steeds de hamburger die je thuis zelf klaarmaakt, toch? Helemaal hoe jij ‘m het lekkerst vindt! Smakelijk!

Posts created 39

Eén gedachte over “Fast food: vegan en klimaatpositief?

  1. Hier ook grote Max-fans 🙌🏻!! Halloumiburger is de favoriet.
    En eindelijk een fastfoodresto waar ik me niet blauw erger aan alle verpakking 👍🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven