In het kapsalon van Ida vind je rust en natuurlijke producten

Naar de kapper gaan… Voor de meeste vrouwen (en mannen) een perfect me-time momentje. Effe rust, genieten van een heerlijke wasbeurt met hoofdmassage en buitenkomen met een mooi gestylde coupe. What’s not to like?

 

Toch zit ik altijd met een dubbel gevoel. Want om je haar -zeker dat fluthaar van mij- in een deftige vorm te krijgen, gebruiken ze straffe producten. En dan bedoel ik het niet in de positieve zin van het woord. Ik heb het over shampoo’s, conditioners, haarverf en stylingproducten vol chemicaliën. Die lekker schuimen, heerlijk ruiken en op een snelle manier doen wat ze moeten doen. Ik wil niet met het vingertje wijzen of overdramatiseren, maar ik pleit wel voor alternatieven.

 

Hier in Zweden moet ik alvast minder hard zoeken naar die alternatieven. Een simpele google-search leverde al snel 2 salons op in Växjö waar ze enkel met natuurlijke producten werken. Ik koos voor Nativ, het kapsalon van Ida, omwille van de kleinschaligheid en gezelligheid. Een vleugje #swedeness is nooit veraf 😉 Ida’s salon heeft maar één stoel. Persoonlijker wordt het dus niet. Het interieur is tegelijk strak en eenvoudig met veel natuurlijke materialen, maar ook vooral gezellig. Typisch Scandinavisch dus.

Ida blijkt een rustige jonge vrouw die de tijd neemt om jou én je haar te leren kennen. Ze toont een eerlijke interesse, zonder te vervallen in de verplichte praatjes over het weer. Af en toe een stilte met rustgevende muziek op de achtergrond is dus toegestaan.

“Het kapsalon van Ida is gezellig en persoonlijk”

Ze werkt voornamelijk met 2 Zweedse merken, Bruns en Maria Åkerberg, en vertelt me dat de keuze voor natuurlijke producten zonder chemicaliën echt aan een opmars bezig is in Zweden. Ze vindt het belangrijk om haar klanten enkel het beste aan te bieden, maar geeft graag toe dat ze ook aan haar eigen gezondheid denkt. Enkele jaren geleden publiceerde de universiteit van Lund de resultaten van een onderzoek. Hieruit bleek dat 6 op de 10 kappers binnen de 8 jaar stopt omwille van gezondheidsklachten. Het werken met schadelijke haarverzorgingsproducten vergroot de kans op astma, eczeem en mogelijk ook kanker.

Sta jij hier soms bij stil als je geniet van je kappersbeurt? Ik geef toe dat ik het ook te weinig deed. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe belangrijker ik het vind. En hoe blij ik ben dat het ook anders kan.

“Kappers stoppen vaak omwille van gezondheidsklachten”

Ida vertelde me dat deze natuurlijke merken ook cursussen aanbieden waarin ze je leren hoe je de producten best gebruikt. Onlangs verfijnde ze haar technieken om de haren te verven met natuurlijke producten. “Want het kan dan wel gezonder zijn, uiteindelijk wil je dat de klant tevreden naar huis gaat”, zei ze. En dat deden we 😉

ps: dat ik fan ben van de haarverzorgingsproducten van Bruns wist je misschien al? Lees anders zeker even de blogpost ‘Take care of your hair’.

Posts created 39

3 gedachten over “In het kapsalon van Ida vind je rust en natuurlijke producten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven