Een nieuwe taal leren in amper drie maanden?

Verhuizen naar een ander land betekent in de eerste plaats de nieuwe taal leren. There’s no other way. Punt. En neen, niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Of toch niet voor iedereen. Want als ik zie wat de kinderen na amper 3 maanden bereikt hebben, ben ik jaloers. Wat zeg ik? STIKjaloers!

 

Immersie: dompel je onder in een taal

In een (heel!) ver verleden studeerde ik talen aan de VUB. In de lessen Nederlandse taalkunde spitste ik mijn oren extra als het ging over tweede- of vreemdetaalverwerving. We zaten in Brussel en vroegen ons af hoe het kwam dat wij onze tweede taal -jawel, het Frans- niet beter beheersten. Tegelijkertijd bestudeerden we projecten waarin kinderen op school verschillende vakken in een vreemde taal aangeboden kregen. Immersie zoals we het noemden. Eigenlijk is het simpel: bepaalde vakken worden in Nederlandse scholen in het Frans gegeven en omgekeerd. Je kan er best zo vroeg mogelijk mee beginnen. Kleine kinderen zijn echte sponsen als het gaat om het leren van een taal.

“Kinderen zijn een spons: ze nemen makkelijk alles op. Ook een nieuwe taal”

Ik was jaloers. Omdat ze er zoveel jaar geleden niet mee bezig waren waar ik school liep. Met als gevolg dat ik -ondanks mijn behoorlijk goede punten- als student nog steeds struikelde over Franse woorden en zinnen. Ik hoopte dat mijn kinderen die kans wél ooit zouden krijgen. Al had ik er toen absoluut geen idee van dat die tweede taal Zweeds zou zijn.

 

Gaan spelen bij een vriendje uit de klas

Ik zag dat Stina het van in het begin behoorlijk goed deed in de klas. Ze verstond het meeste en trok goed haar plan. Ze had veel vriendjes en ging heel graag naar school. Vorige week mocht ze bij haar vriendje Lukas gaan spelen. “Alsjeblieft mama, mag het?”, vroeg ze me. “Natuurlijk”, zei ik. “Maar ga je je wel verstaanbaar kunnen maken?” Ze keek me vol verbazing aan. “Dat lukt wel”, zei ze vol vertrouwen. Toen ik haar na een paar uur ging ophalen en ik haar bezig hoorde samen met Lukas viel m’n mond pas echt open. En dat mag je gerust letterlijk nemen. Stomverbaasd was ik toen ik hoorde hoe vlot ze Zweeds sprak. Nagenoeg zonder accent. Verbaasd én jaloers. Alweer 😉

“Stomverbaasd was ik toen ik hoorde hoe vlot Zweeds ze sprak”

Naar de Zweedse les

Ik zei het al: kinderen zijn als een spons. Ze nemen -spelenderwijs- zoveel op! Zeker als je 7 bent, zoals Stina nu. Dan wil je spelen, zingen en dansen, in welke taal dan ook. Je imiteert de leerkracht en je vriendjes en je bent niet bang om fouten te maken. Intussen ga ik naar de Zweedse les. Ik oefen woordenschat en studeer grammatica. En de kinderen, die lachen met mijn uitspraak en verbeteren me als ik weer iets verkeerd zeg in de winkel. Het zal voor mij dus een beetje langer duren, maar ik kom er wel. De kinderen hebben beloofd me te helpen 😉

Posts created 39

3 gedachten over “Een nieuwe taal leren in amper drie maanden?

    1. Super, Heidi. Bedankt voor de tips. Ik volg je blog al even 😉 Bij ons is het allemaal erg snel gegaan. Ik had me best wat zekerder gevoeld als ik eerst wat Zweeds had geleerd voor we vertrokken. Maar nu word je erin gegooid. En dat lukt ook wel 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven