Zero waste tip #3: kliekjes bewaren doe je zo

Aandacht hebben voor onze planeet is hot vandaag de dag. En maar goed ook, want het kot staat in brand, zoals de Zweedse Greta op het Wereld Economisch Forum in Davos liet weten. Het is aan de politici om de juiste beslissingen te nemen om die brand te blussen, maar ook wij kunnen helpen, al is het maar met een klein emmertje water. Met de zero waste tips probeer ik te laten zien hoe een kleine verandering in je leven vaak een wereld van verschil kan maken.

Vandaag: vervang je plastic of aluminiumfolie door een herbruikbare variant op basis van bijenwas. Kliekjes bewaren was nog nooit zo eenvoudig en leuk!

Van kleine stap naar gewoonte

Dank je wel dus, Greta. En ook Anuna, om het klimaat onder de aandacht te brengen en op iedereens agenda te zetten. Jullie zijn voorbeelden voor velen! Ik ben geen klimaatactiviste, maar een gewone mama die elke dag kleine stapjes zet. Soms is het eerder strompelen en af en toe recht op je gezicht gaan, dat geef ik graag toe. Maar hey, ik doe m’n best 😉 En als ik iets lang genoeg volhoud om het als een gewoonte te gaan zien, dan kan ik niet anders dan dit te delen met jullie. Want als ik het kan, kunnen jullie het ook.


Ik ben geen klimaatactiviste, maar een gewone mama die elke dag kleine stapjes zet

Kliekjesdag

Wij mama’s (en papa’s natuurlijk ook) kennen ze wel: de overschotjes. Je maakt eens wat meer of de kinderen hebben een mindere dag en eten hun bord niet leeg. Eten weggooien is sowieso not done. Dat leerde m’n mama me vroeger al. Maar om het te bewaren trok ik er wel gewoon plastic of aluminiumfolie over en hop, de koelkast in. Neen, nej, no, dat gebeurt dus niet meer ten huize Marcisz. Liefst geen plastic meer en al helemaal niet als je ‘m de volgende dag gewoon de vuilnisbak in kiepert. Ik kies voor een herbruikbare folie op basis van … bijenwas.

De voordelen op een rijtje

Yep, bijenwas dus. Niets dan voordelen, echt waar!

  • Het is een natuurlijk product, wat maakt dat je eten niet in aanraking komt met schadelijke ingrediënten of chemische brol.
  • Je kan het steeds opnieuw gebruiken: minder afval dus! Gewoon even onder koud water afspoelen of reinigen met een mild en ecologisch afwasmiddel.
  • Het laat je voedsel beter ademen: het blijft dus langer vers. Echt waar, ik heb het ondervonden. Die halve aubergine die ik na 2 weken onderaan de groentebak in de koelkast vond, was nog prima om in de spaghettisaus te verwerken. Hier word ik dus happy van!
  • Het is super makkelijk in gebruik. Bij kamertemperatuur zijn de folies lekker zacht, dus je kan ze makkelijk rond een bord, een potje of gewoon een halve aubergine draaien. Eens in de koelkast wordt het hard en blijft het mooi zitten. Perfect dus voor kliekjes, maar ook om aangesneden groenten te bewaren. Of verse kruiden, kaas, noem maar op! In de grote folie bewaar ik zelfs brood.
  • Last but not least: het ziet er zo mooi uit! Het oog wil ook wat… En als een stukje planeet redden je ook nog eens vrolijk maakt, daar kan toch niemand aan weerstaan? De folie is namelijk niet enkel verkrijgbaar in neutrale tinten, maar ook met de leukste patronen, figuren en kleuren.

Tip: de folie houdt niet van warmte. Niet afspoelen onder de warme kraan of gebruiken in de microgolf of oven dus.

Onlangs ontdekte ik de herbruikbare folie van Eco-Kiddles

Overtuigd? Super! In België kan je de folies van Abeego en Superbee vinden bij Blabloom. In Zweden koop ik ze bij Rekoshoppen. Daar spotte ik nu ook de folies met soya was van Eco Kiddles. Zalig schoon! Inspiratie nodig? Check zeker hun instagram eens.  

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven