De eerste cashloze maatschappij?

Vraag je me nu hoeveel geld ik in m’n portefeuille heb, zeg ik “niets”. En neen, je hoeft je geen zorgen te maken. Ik bedoel eigenlijk: “ik heb geen cash geld op zak”. Net zoals bijna alle Zweden overigens. Je kan hier zowat alles met je bankkaart betalen, zelfs een enkel bolletje ijs. Zweden is goed op weg om de eerste cashloze maatschappij te worden.

Het was ons al meermaals opgevallen toen we hier nog gewoon op vakantie kwamen. Zweedse kronen heb je strikt genomen niet nodig. Je kan namelijk overal met de kaart betalen. Van in de supermarkt tot aan het ijsjeskraam, van op de bus tot in het gezellige koffiehuisje.

Veilig betalen

Ik herinner me dat we op vakantie in de buurt van Göteborg ooit een ijsje kochten aan een kraampje waar we bediend werden door 2 meisjes. Ik schatte ze zo’n 12 jaar oud. Mijn reactie toen? “2 meisjes zo alleen aan een kraampje, ik hoop niemand met slechte bedoelingen hun zuurverdiende centjes komt stelen”. Ik had toen beter moeten weten. Ze aanvaardden namelijk geen cash geld. Er viel dus letterlijk niets te stelen. Dit was natuurlijk een uitzonderlijk geval, maar steeds meer handelaars zien de voordelen van ‘cards only’. Makkelijk voor de winkeliers, horeca en kleine zaken, maar zeker ook voor ons als klant.

Swish

Neen, geen populair dansje op Fortnite, maar een super gebruiksvriendelijke app waarmee je via je smartphone geld kan overschrijven naar de rekening van een ander persoon. Het werkt via je telefoonnummer en het geld staat onmiddellijk op je rekening. Heel erg handig als je iets moet terugbetalen aan een vriend of familielid, maar zeker ook als je bijvoorbeeld iets tweedehands koopt, een kano wil huren of een ‘korv’ (typisch Zweeds soort hotdog) wil kopen op een lokaal evenement. Super eenvoudig en super snel. What’s not to like?

Met de Swish-app staat het geld onmiddellijk op de rekening

Minder gefoefel

Nog een voordeel van geen of minder contant geld? Minder ‘gefoefel’, zoals ik het graag verwoord. Ik zei net al dat het geld niet meer uit kassa’s kan gestolen worden, maar het gaat verder dan dat. Een grootste deel van het zwart geld kan je met een cashloze maatschappij ook de wereld ook helpen. Een werknemer die in het zwart betaald wordt, valt meteen te traceren in het digitale systeem. Zo kan je nog even doorgaan: geld witwassen, belastingontduiking of vervalsing (op eender welk niveau), overvallen, … Helemaal ‘clean’ zal het natuurlijk nooit worden. Ik ben niet naïef. Ook met bankkaarten en digitale transacties kan je frauderen. Maar ik geloof wel dat de zogenaamde kleine criminaliteit het een stuk moeilijker krijgt.

Een groot deel van het zwart geld kan je zo ook de wereld uit helpen

Alleen positief?

Zijn er dan geen nadelen, hoor ik je denken? Natuurlijk wel. Een belangrijke groep waar je rekening mee moet houden zijn de kwetsbare mensen. Ouderen, asielzoekers, mensen met een beperking, … Het is belangrijk dat zij zonder problemen kunnen deelnemen aan de maatschappij. En dat nieuwjaarsscentje dat je van je oma krijgt, dat mag wat mij betreft ook gewoon in een enveloppe blijven zitten 😉

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven