De natuur is van iedereen

Wandelen in de natuur helpt tegen stress en burn-out, kopten de kranten een tijdje geleden. Een half uurtje stappen per dag is bovendien prima voor je gezondheid, dat zeggen ze al een hele poos. De 10 000 stappen, remember? Ik onthou dus: vertoeven in de natuur is goed voor lichaam en geest. En vooral ook: gratis, makkelijk én mooi. Kijk eens om je heen! De wereld buiten ontwaakt.

Magical places

Mooi plekje? Check!

Waar ik het meest van hou? Op zoek gaan naar mooie plekjes. Ergens voorbijrijden en denken, “hé, wat is dat”? In de verte zag ik een steiger in het meer, met daarop twee picknickbanken. Geen huis in de buurt, dus geen privé-bezit. We besluiten de auto aan de kant te zetten en op ontdekking te trekken. Op weg naar de prachtige steiger komen we nog een aantal picknickbanken tegen én een leuke grillplaats. De warme lentezon schittert op het water. Ik installeer me op één van de banken, kijk naar dochter Stina die wat verderop aan het spelen is en geniet. Geef me nog een goed boek en iets om te knabbelen -een mens moet eten, nietwaar- en hier kan ik een hele namiddag blijven zitten. Kijken, genieten, beetje wandelen. De perfecte plek om na te denken. Of net niet. Een beetje mijmeren misschien?

Het zijn die plekjes waar ik gelukkig van word. En waarom we naar Zweden verhuisd zijn. Ok, dat en de kaneelbollen. Of de combinatie, waarom ook niet 😉

Voor iedereen

Hier in Zweden heerst het allemansrätt, vrij vertaald als allemansrecht. Dat betekent dat de natuur er voor iedereen is, zolang je niemand stoort en niets vernielt. Je mag er zelfs een nacht kamperen of een vuurtje* maken. Zalig! Ook hier geldt: heb respect. Zorg er dus voor dat je het vuur fatsoenlijk dooft en neem al je afval mee. Het klinkt logisch, I know… De Zweden zelf leren van kleins af aan om respect te hebben voor de natuur en gaan er op een positieve manier mee om. Je kan het voorrecht om overal van de natuur te mogen genieten niet in waarden of zelfs woorden uitdrukken. Priceless komt het dichtst in de buurt.

Heb respect: niemand storen en niets vernielen

#outsideisfree

Met de kano op het Åsnen meer

Priceless -of onbetaalbaar- mag je in deze context trouwens ook letterlijk nemen. Je kan je deze pracht niet veroorloven. En gelukkig hoeft het ook niet, want de natuur is helemaal gratis. Zelfs voor de nationale parken, top of the bill als het op mooie natuur aankomt, hoef je niet te betalen. Dat is in België wel eens anders, helaas! Op minder dan een half uurtje van ons huis ligt het Åsnen nationaal park. Het park kreeg deze titel pas in 2018, maar de prachtige natuur is er uiteraard altijd al geweest. Hier kan je uren, of zelfs dagen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Wandel en geniet van het uitzicht, de vogels die zingen en het water dat alomtegenwoordig is. Hou je van water? Verken het park dan vanuit de kano.

Meer weten over Asnen of de andere nationale parken in Zweden? Dit is waar je moet zijn. Klikkerdeklik! http://www.nationalparksofsweden.se/

* in sommige periodes of gebieden is het echter verboden. Vraag het zeker na als je twijfelt en hou de plaatselijke borden met aanwijzingen in de gaten.

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven