Dansen op de langste dag

Het stond al lang bovenaan m’n verlanglijstje: midsommar vieren in een echte Zweedse community. Geef toe, de bloemenkransen, het dansen rond de prachtig versierde meiboom (oftewel midsommarstång) en lekker eten, het spreekt tot de verbeelding. Nu, na bijna een jaar in Zweden was het eindelijk zover… Midsommar i Sverige: check!

Familie

Midsommar is in Zweden echt wel een ‘big thing’. Traditioneel wordt het gevierd op midsommarafton, de vrijdagavond rond 21 juni. Net zoals kerst is het een echte familieaangelegenheid. De meeste Zweden trekken naar hun zomerhuisje op het platteland om de langste dag van het jaar op gepaste wijze door te brengen. Een zomerhuisje hebben we helaas niet en de familie zat in België. Niet getreurd! Om de échte Zweedse sfeer op te snuiven, trokken we naar een openbaar midzomerfeest in een nabij gelegen dorpje. Met bloemen in het haar en fika -uiteraard- in de picknickmand.

Små grodorna

Matching bloemenkransen 😉

Meer relaxed vind je de feestjes niet. Toegegeven, iedereen doet wat meer moeite dan gewoonlijk om er goed uit te zien. Het mooiste voorbeeld? De prachtige bloemenkransen in alle mogelijke vormen en kleuren. Stina en ik lieten ons voor deze ene keer helemaal gaan en kozen kleuren die bij onze outfits pasten. Zacht roze en blauw, matching of course 😉 Met super veel dank aan Nina van onze favoriete bloemenwinkel. Maar de rest was heerlijk casual. Iedereen zorgde voor z’n eigen fika (lees: kaneelbollen of een traditionele midsommartårta met verse aardbeien en een thermos koffie of sap voor de kinderen) en bracht een picknickdeken mee. No stress en iedereen eet en drinkt wat hij/zij graag heeft.

Maar nu loop ik op de feiten vooruit. Eerst moest er namelijk gedanst en gezongen worden. Ken je het liedje ‘De kikkertjes’? Wel, de Zweedse versie ‘Små grodorna’ is hét midsommar lied bij uitstek. Inderdaad, je danst in een kringetje rond de mooi versierde meiboom en zingt over kleine kikkertjes. Heerlijk, toch? Voor wie nog niet genoeg had van het dansen ging het gewoon door. De rest vlijde zich neer op het zachte gras en keek toe. Ook ondergetekende, kaneelbol in de hand uiteraard. Om af te sluiten konden we genieten van een traditionele volksdansgroep uit Växjö, begeleid door live muziek.

Traditionele dans en fika

Lagom

Het klinkt misschien cliché, maar lagom is écht wel het woord dat perfect paste bij onze eerste Zweedse midsommar. De zon was van de partij, maar het was niet te warm. Het was er gezellig, maar niet te druk. We hebben ons geamuseerd, maar het werd afgerond voor het voor de kinderen misschien wat saai zou kunnen worden. En ‘s avonds vierden we thuis gewoon verder. Met nieuwe patatjes, haring, veel dille… en natuurlijk aquavit. Skål!

Een extraatje

Fan van acteur Alexander Skarsgård? In deze video doet hij een poging om het gegeven van midsommar uit te leggen aan de Amerikanen. Inclusief zang en dans!

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven