Loppis en fika: gezelligheid troef!

Als je me vraagt voor wat ik naar Zweden verhuisd ben, heb ik een lijstje klaar. Eén ding is zeker: fika en loppis, twee typisch Zweedse begrippen, pronken in het bovenste deel van m’n top 10. Voor mij persoonlijk bevatten deze twee begrippen alles waar ik van hou: lekker eten, gezelligheid, snuisteren en duurzaamheid. Geef me een loppis mét fika en m’n dag kan niet meer stuk.

Laatste zomerdagen

Ook al lopen de temperaturen in de maand augustus nog vaak hoog op, toch voel je dat de Zweedse zomer stilaan op z’n einde loopt. De kinderen gaan weer naar school, ‘s avonds is het beduidend sneller donker -en frisser!- en langs de kant van de wegen kom je al vaker een bordje ‘stängt’ tegen, wat zoveel betekent als ‘gesloten’. Ik probeer het seizoen angstvallig te rekken en geniet zoveel mogelijk van de laatste loppisdagen. 

Snuisteren

Snuisteren: de zoektocht is even leuk als het resultaat

Het gevoel dat je krijgt als je zo’n bordje langs de kant van de baan ziet staan. Je hart dat een sprongetje maakt, een combinatie van opwinding en nieuwsgierigheid. Pure vreugde! Toegegeven, wat je in de vaak oude schuren vindt is niet altijd even idyllisch of speciaal. Maar de zoektocht en het rondkijken, op zoek naar oude spullen met een verhaal, is meestal even leuk als het resultaat. Soms heb je een dag dat je de ene schat na de andere ontdekt, de volgende keer blijft het bij wat rond snuisteren. De gedachte troost me dat wat je er ook vindt, je het een nieuw leven kan geven, zoals wij deden met veel spulletjes in huis. En dat stemt m’n duurzaamheidsgevoel tevreden.

Retro & loppis

Stuff & Mind, net buiten Lessebo is zeker een bezoekje waard

Onlangs bracht ik een bezoekje aan Stuff & Mind net buiten Lessebo. Paradijs op aarde voor wie houdt van retro en loppis. Je voelt de liefde gewoon waarmee Per-Arne en Magdalena de spulletjes zorgvuldig uitkiezen. Niet enkel prachtige meubels, maar ook boeken, kledij, servies en curiosa wachten op een nieuwe eigenaar die er net zoveel van kan gaan houden.

Zo gezellig

Wordt het nog beter? Ja, hoor! Loppis en fika gaan vaak hand in hand. Van een tijdelijk uitgebouwd sommarcafe met ijsjes, de typisch Zweedse wafels, kanelbullar en kladdkaka tot een simpele tuintafel met een thermos koffie en versgebakken lekkers. Eén ding is zeker: de gezelligheid en de puurheid overheersen. Dit is het Zweden waar ik verliefd op werd. 

Oud & nieuw

koffie met lekkers bij Ateljé Vidagard

Dat ik een zwak heb voor oude spulletjes, betekent niet dat ik niet warm loop voor hedendaagse dingen. Bij Ateljé Vidagard kan je bijvoorbeeld genieten van fika in een typisch Zweedse setting én de meeste van de spulletjes ook gewoon kopen. Hier vind je alles om van je huis een gezellige thuis te maken. En zeg nu zelf, wat is er mooier dan oud en nieuw die elkaar omarmen?

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven