Tack för maten! Gratis gezond en gevarieerd eten op school

Gezond eten voor kinderen is een basisrecht. Punt. En waar brengen de kinderen een groot deel van hun dag door? Juist, op school. Combineer deze twee en je krijgt een gratis lekkere en gezonde maaltijd boordevol vitaminen voor elk kind op school. Althans, zo doen ze het hier in Zweden. En dat is maar goed ook.

Gezonde groentjes oogsten

Weet jij hoe spruitjes groeien?

Ik hou van lekker en gezond eten en wil dat graag aan m’n kinderen doorgeven. Toen we nog in België woonden waren we lid van een CSA, wat zoveel betekent als community supported agriculture. Alle leden betalen een faire prijs en de boer zorgt dat er voor iedereen voldoende gezonde groenten zijn. Elke week gingen we samen met de kinderen oogsten. Ok, dat klinkt misschien wat romantischer dan het was, want ze stonden natuurlijk niet altijd te springen van enthousiasme. Maar ik vond het wel belangrijk dat ze wisten waar de groenten op hun bord vandaan kwamen en hoe de planten eruitzien. Weet jij bijvoorbeeld hoe spruiten groeien?

Gedaan met boterhammen smeren

Ook hier in Zweden vinden we gezond eten belangrijk. De Zweden hebben hier trouwens de gewoonte om twee keer per dag ‘warm’ te eten. Dat betekent dat de kinderen ‘s middags op school een warme maaltijd krijgen. Gedaan met de dagelijkse strijd om een brooddoos te vullen met een gezonde en gevarieerde lunch. Nooit meer gezeur over wat er nu weer tussen de boterhammen zat. Geen jaloerse blikken naar die ene jongen die een smoske bij de bakker was gaan halen. In de plaats een dikke welgemeende dank-je-wel aan de Zweedse school die elke dag opnieuw zorgt voor een gezonde maaltijd voor elke leerling.

Een welgemeende dank-je-wel aan de Zweedse school die elke dag voor een gezonde maaltijd zorgt

Gezond eten: een basisrecht

Heerlijk gezonde groentjes!
Photo by Katie Smith on Unsplash

Dat is uiteindelijk toch waar het om draait? Gezond en gevarieerd eten is een basisrecht. Door deze maaltijd gratis op school aan te bieden, ben je er zeker van dat elk kind ten minste één keer per dag goed gegeten heeft. Tenslotte zit je op school met een mix aan kinderen met verschillende achtergronden. Kinderen van ouders die misschien geen tijd hebben om ‘s avonds nog uitvoerig te koken. Of ouders die het niet zo nauw nemen met gezonde kost? Of erger nog, die er het geld niet voor hebben. 

Chili à la Jamie Oliver

Falafel? Neen, dat kregen wij vroeger niet op school 😉
Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Denk jij bij warm eten op school ook met wat afgrijzen terug aan plat gekookte aardappelen en een droog stuk vlees met saus? Wel, dan zou je de lunch eens moeten zien die Elias en Stina elke dag voorgeschoteld krijgen. Om vingers en duimen bij af te likken! Elke dag de keuze tussen een gewoon menu én een vegetarische variant, aangevuld met een salad bar vol rauwkost en verschillende soorten knäckebröd. Jaloers ben ik, stikjaloers. Vol spanning wacht ik elke keer tot het weekmenu in m’n mailbox valt. Vegetarische chili à la Jamie Oliver staat er dan. Of falafel met lookdressing, bulgur en Libanees brood. Pasta met verschillende soorten saus. Vegetarische Tikka Massala. Zal ik nog even doorgaan? Natuurlijk staan er ook eens hamburgers, köttbullar of korv (Zweedse hotdogs) op het menu, maar er wordt door de leerkrachten op toegezien dat er steeds voldoende groenten op je bord liggen. 

Brood op een stokje

Regelmatig staat er een uitstap gepland. Naar het bos bijvoorbeeld. Neen, zelfs dan moeten er geen boterhammen gesmeerd worden. Zelf je brood maken op een stok boven het vuur is veel spannender, toch? Pinnbröd noemen ze het hier. Héérlijk bij een kampvuurtje, maar op de barbecue kan natuurlijk ook. Of de school zorgt voor een eenvoudige lunch. Raggmunk, een soort aardappelpannenkoekje, is een topper. Wat lingonsylt en verse groentjes erbij en klaar!

Gezond eten dus. Check. Voor elk kind. Check. En gratis. Check. Want toegegeven, de Zweedse belastingen zijn niet van de poes. Maar dat zijn ze in België ook niet. Het is maar wat je ervoor in de plaats krijgt wat telt, toch? Dus een laatste keer, tack för maten!

ps: meer weten over onze ervaringen met de Zweedse school? Lees zeker ook ‘Zijn Zweedse scholen beter?

Posts created 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven