Over Växjö

Växjö, de groenste stad van Europa

Dat spreekt onmiddellijk tot de verbeelding, toch? Zeker als je niet alleen van Zweden houdt, maar ook je uiterste best doet om je ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Zoals wij. Kortom, Växjö past bij ons. Het is een grote, maar tegelijkertijd kleinschalige stad. Ze biedt alles wat je nodig hebt en dat op een beperkte oppervlakte. En rij je 10 minuutjes, dan waan je je in the middle of nowhere. Benieuwd?

 

Groenste stad

Växjö draagt duurzaamheid al lang hoog in het vaandel. Dat de stad dit jaar de Green Leaf award won, verbaast dan ook niemand. De stad straalt duurzaamheid uit en dat merk je meteen. Hun belangrijkste doel? Fossielvrij zijn tegen 2030. Met 85% gebruik van hernieuwbare energie voor elektriciteit en verwarming en 23% voor transport zijn ze alvast goed op weg. Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi in theorie, maar je merkt het ook in het dagelijks leven. Wist je bijvoorbeeld dat de bussen hier rijden op biogas, gemaakt van ons gerecycleerd GFT afval? Als dat geen stimulans is om je afval te scheiden. De stad maakt het de mensen bovendien erg makkelijk. Je krijgt gratis kleine zakjes waarin je je GFT afval kan bewaren. En dat komen ze gewoon ophalen. Makkelijker kan écht niet, dus iedereen doet het gewoon.

“Wist je dat de bussen hier rijden op biogas?”

Verkeersvrije binnenstad

Wil je de stad ontdekken, dan kan dat makkelijk te voet. Zoals ik al zei is Växjö eigenlijk best kleinschalig. Het centrum is grotendeels autovrij, dus ideaal om te voet door de gezellige straten te kuieren. Genoeg gewandeld en gewinkeld? Dan biedt Växjö ook voldoende gezellige adresjes waar je ‘s middags kan lunchen. Vergeet ook zeker de fika niet. Een heerlijk tasje koffie of thee met een zoet gebakje (denk: kaneelbollen!) erbij. Ideaal om tot rust te komen of bij te kletsen. En remember: fika is heilig in Zweden.

 

Tip: tijd voor fika? Ga eens langs bij Bakhaket voor een heerlijk home made gebakje. Ze serveren er ook elke weekdag een gezonde lunch.

 

Veilig fietsen

Wil je net iets meer zien dan de binnenstad, dan is de fiets in Växjö je beste vriend. Ik gebruik ‘m trouwens ook graag in de stad zelf. In het verkeersvrije gedeelte heb je namelijk een aparte strook die je ook gewoon als fietser kan gebruiken. Een soort fiets- of wandelpad in het midden van de winkelstraat. Zalig voor als je even niet in de mood bent om door te straten te slenteren, en gewoon snel bij die ene winkel wil zijn. Hoef je je niet als een gek rinkelend tussen de mensenmassa te begeven en blijf je gespaard van boze blikken.

Met de fiets ben je ook zo bij de andere bezienswaardigheden van de stad. Växjö biedt mooie en veilige fietspaden, die meestal afgescheiden zijn van de rijweg. Of kies voor het toeristisch fietspad langs de vroegere spoorlijn. Heerlijk rustige bospaadjes vlak naast het meer. Mountainbiken in de bossen kan natuurlijk ook. Waar je ook bent, de natuur is steeds dichtbij.

 

Fietsen huren? Dat kan hier. ps: ze hebben ook mountainbikes, kinderfietsen en elektrische fietsen (ja, het durft hier wel eens op en af gaan).

 

Natuur is altijd dichtbij

De natuur, dat was voor ons toch dé belangrijkste reden om naar Zweden te verhuizen. En die natuur is alomtegenwoordig, zelfs in de stad. Växjö is namelijk omringd door verschillende meren. Zalig in de zomer, want er is niets beter dan een snelle dip in natuurlijk water. Of een kanotochtje met het hele gezin. Maar het hoeft natuurlijk geen 30 graden te zijn om te genieten van de nabijheid van water. Ik weet niet wat het is, maar voor mij werkt water steeds rustgevend. De schoonheid ervan, het geluid, ik kan me er volledig aan overgeven. Hou je van mooie meren met fijne strandjes en wandelpromenades in de stad, dan vind je hier zeker je gading. De stad is trouwens omgeven door natuurreservaten. Ideaal om te wandelen, joggen of mountainbiken. Nadien kan je genieten van een picknick of barbecue in de natuur. Maak gerust gebruik van de vele picknickbanken en de grillplaatsen. Maar… keep Sweden tidy. De Zweden zijn meester in het respecteren van anderen én de natuur. Je mag er dus van genieten (dat noemen ze in Zweden het allemansrätt), maar je laat het achter zoals je het gevonden hebt. Eigenlijk mag je niet zien dat er iemand is geweest. Je neemt je afval dus gewoon weer mee naar huis (en sorteert het natuurlijk).

“Voor mij werkt water steeds rustgevend”

Toerist in de stad? Dan vind je hier vast nog veel interessante tips!

 

Voor de liefhebbers, Växjö in enkele (groene) feiten:

  • 50% van het afval wordt gerecycleerd en gecomposteerd. 88% van de gezinnen houdt z’n GFT afval apart bij in de door de stad voorziene zakjes.
  • 90% van de mensen in de stad woont op minder dan 300 meter van een park of een ander natuurgebied.
  • 66% van de gebruikte energie in de stad (ook de huishoudens, industrie, landbouw, etc) komt van hernieuwbare bronnen.
  • de helft van al het eten dat voorzien wordt door de gemeente is of biologisch of lokaal geproduceerd.
  • alle bussen rijden op hernieuwbare energie.
  • 95% van de mensen woont op minder dan 300 meter van een bushalte.
  • er leven meer dan 200 bedreigde diersoorten (gebaseerd op de IUCN lijst).
    (bron: www.vaxjo.se)

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven